Хъркане и сънна апнея

Около 40% от хората хъркат. Както при много други състояния така и тук има широка гама на тежест. В най-лошият случай е социален дискомфорт. Ако съжителствате с партньор  обаче това състояне може да доведе потенциално до нарушена хармония на брака или връзката и обичайно до раздяла. При тежките случаи пациентите могат да имат сериозно заболяване наречено обструктивна сънна апнея. При много случаи най-важният фактор е  затлътяването. Пациентите, които могат да намалят теглото си могат също да намалят хъркането си. Пушенето също трябва да бъде сведено до минимум или спряно. Избягването на алкохол непосредстявено преди сън също може да помогне. Консервативни мерки, като приспособления издърпващи напред долната челюст. При някои случаи може да се наложи хирургично лечение.

Обструктивна сънна апнея

 

Апнеата се появява като резултат на пълното запушване на горните дихателни пътища. Горните дихателни пътища обикновено се отнасят до фаринкса-това е гърлото(орофаринкс) и региона в задната част на носа(назофаринкс). Това запушване се влошава доста ако има прекалено много тъкан, която  е характерна за хората с наднормено тегло. Това запушване се появява периодично, когато човек изпадне в дълбок сън мускулите и тъканите на фаринкса се отпускат и намаляват своето напрежение. Когато въздъха премина през горните дихателни пътища, законите на физиката гласят , тези тъкани спадат и запушват дихателните пътища. Това води до събуждане, възстановяване на контрола на мускулите на дихателните пътища и отварянето им отново- но когато дълбокият сън се появи отново цикълът се поваря. Това само по себе си води до нарушен сън, дневна сънливост и до потенциални инциденти в работата. Пациентите могат да имат главоболие, да са изнервени и трудно да изпълняват работните си задължения. Повишен е рискът от пътни инциденти от заспиване на волана. За да се установи това горните дихателни пътища трябва да бъдат изследвани за причинители на запушването, които могат да бъдат третирани хирургично. Изследване на съня-полисомнография може да бъде полезно за да се постави диагноза сънна апнеа. Това може да насочи лекаря и пациента за най-добрия метод на лечение. СРАР-уструйствата за продължително позитивно налягане в дихателните пътища често са основни в лечението на пациентите с обструктивна сънна апнеа и в някои случаи, хи8рургичното лечение може да е от полза.

 

Силното хъркане може да разруши добрия сън не само за партньора на хъркащия,но също и за хъркащия,който се събужда от опитите да спре да хърка. Този звук норамално се образува в гърлото,но неговия механизъм и лекуване е всъщност много трудно да бъде разбран.

Хъркането и обструктивната сънна апнеа са състояния,които се намират в противоположните страни на скалата на нарушенията на дишането по време на сън. Приблизително 42% от мъжете на средна възраст хъркат през повечето нощи и около 4 % от популацията имат сънна апнеа, въпреки че повечето не знаят за това. Дори тези с вече поставена диагноза обструктивна сънна апнеа не винаги се лекуват адекватно.

Сънна апнеа имате,когато  спирате да дишате през нощта за кратък период от време- около 10 секунди. Това се случва и при нормално състояние,но при хората със сънна апнеа,спирането на дишането може да се случи повече от 5 пъти на час. Това означаша,че тези хора частично се събуждат веднъж на всеки 10 минути докато спят. Хората със сънна апнеа не осъзнават значимостта на тези периоди,но обичайно техните партньори са свидетели на някои от по-тежките епизоди,като очевидно прекъсване на дишането. Някои хора наистина страдат и  се събуждат повече от веднъж на минута в продължение на цялата нощ. Това води до изтощаваща умора и тежки последствия за тялото в опитите му да се справи с този проблем.

Усложнения причинени от съннна апнеа

 

-Неврологични усложнения

=Забавена мисловна дейност.Съната апнеа води до редица умствени затруднения.Нарушение на бдителността,вниманието,способността за помнене и научаване.Това означава, пациентите със сънна апнеа са наспособни на толкова ясна мисловна дейност  както и преди.

=Пътни инциденти. Най-притеснителното последствие от затруднената ясна мисловна дейност е влошаването на способността за шофиране. Вероятността за инцидент на пътя по време на шофиране е 5-12 пъти по-голяма ако имате обструктивна сънна апнеа

=Депресия. Има 1.8 пъти по-голям риск да развиете депресивно състояние когато имате сънна апнеа.

=Усложнения от страна на сърдечносъдовата система

-артериална хипертония(високо кръвно налягане)Повечето хора със сънна апнеа имат по-високо кръвноналягане отколкото преди. Много от пациентите със сънна апнеа имат така наречената резистентна хипертония, което означава, тяхното кръвно налягане е много трудно да се контролира с нормалните антихипертензивни препарати. Лекувайки сънната апнеа ще се редуцира стойността на къвното налягане без необходимост от антихипертензивни медикаменти.

=Сърдечна недостатъчност. В проучване е установено, че 50% от пациентите със сърдечна недостатъчност имат също и обструктивна сънна апнеа. Сърдечната недостатъчност и сънната апнеа изглежда са свързани помежду си.

=Инсулт. Чрез проучвания е установено, че сънната апнеа е рисков фактор за възникване на инсулт.Установено е също, че по-високият брой на апнеите за час означава и по-висок риск за инсулт.

=Ритъмни нарушения на сърдечната дейност.

Метаболитни усложнения

-Повишаване на теглото. Много е трудно да се намали телесното теглото, когато имате сънна апнеа. Това е така защото тялото е в постоянно стресирано състояние и затова като защитна реакция трупа мазнини. Това е примитива реакция на тялото още от пещерната епоха като подготовка за суровата зима.

Правилният подход в тези случаи с наднормено тегло при пациенти със сънна апнеа е те да бъдат лекувани. В дългосрочен план по този начин се постигат отлични резултати, защото помагайки на тези пациенти  означава, че ще имат повече енергия за да се движат,тренират и да отслабват. Загубата на 10% от телесното тегло предразполага към намаляване на хъркането и на сънната апнеа с до 30%. Някои хора на са способни да започнат този процес, докато на предприемат лечение, което да им помогне. Ясен и честен разговор с мултидисциплинарен подход е най-рационалното решение.

Диабет. Пациентите със сънна апнеа са по-предлазположени към развитието на диабет. Подобно на високото кръвно налягане пациентите трябва да внимават за техните нива на кръвна захар по време на лечение понеже има шанс диабета да се подобри и затова пациентите трябва да избягват вземането на твърде много лекарства и намаляване на нивото на кръвната им захар.

Холестерол. Нивата на мазнините в кръвта също се подобряват след лечението на сънната апнеа.

 

Социални последици

Пациентите със сънна апнеа са най-предразположени към търсенето на медицинска помощ,  вземането на лекарства и вероятността да не бъдат назначени на работа и да имат по-ниски доходи. Установено е, че пациентите губят до еквивалента на 12000$ годишно, а техните партньори до 3000$ годишно заради сънната апнеа. Това е огромно разточителство за пациентите и икономиката като цяло.

 

Симптоми на сънна апнеа

Има много малко същински симптоми на ОСА, което прави заболяването много трудно за лекуване понежа много малко хора знаят, че страдат от него. По-долният списък показва някои от симптомите, които пациентите със сънна апнеа могат да имат.

 1. Сутрешно събуждане от сън без усещане за наспиване и чувство за умора.
 2. Не получаване на здрав нощен сън.
 3. Дневна умора и лесно заспиване.
 4. Чувство за умствено изтощение, трудно концентриране и нужда от повече усилия за да остане съсредоточен.
 5. Събуждане нощем с чувство за задавяне и /или задушаване. Това е понеже ОСА води до епизоди на спиране на дишането по време на сън. Някои от тези могат да бъдат толкова тежки, че да се събудите , за да започнете да дишате отново.
 6. Събуждане нощем за ходене по малка нужда. Това е защото сърцето освобождава хормон когато се събуждате. Той ви кара да ходите до тоалетната сутрините и ви спира да отделяте вода през нощта. Обаче ако се събуждате частично на всеки час, ефектът е че нкои страдащи от сънна апнеа се събуждат през нощта да уринират. Мнозина погрешно вярват, че инат проблеми с пикочната система.
 7. Потене през нощта.
 8. Сутрешно главоболие след събуждане от сън.
 9. Събуждане със сухота в устата или дразнене в гърлото. Хъркането води до вибрация на тъканите в задната част на гърлото. Така повтарщата се травма води до дискомфорт, който нормално се усеща сутринта.
 10. Стомашен рефлукс/киселини.Симптоми като стомашен рефлукс или киселини,чувство за чуждо тяло в гърлото,често прокашялне за почистване на гърлото, забелязване, че гласът ви преспва ако говорите твърде дълго или пеете и спазми на гърлото докато преглъщате.
 11. Намалено сексуално влечение.
 12. Депресивно състояние,раздразнителност и притеснение.

 

Друг ориентировъчен начин да се опитате откриете дали страдате от сънна апнеа е STOPBANG въпросника. Той включва следните въпроси:

–  Хъркате ли шумно ( дали някой може да чуе хъркането ви през затворена врата )?

–  Чувствате ли се уморен през деня?

– Някой наблюдавал ли ви е да спирате да дишате през нощта?

– Имате ли или лекуван ли сте за високо кръвно налягане?

– Индескът ви на телесна маса (BMI) по-висок ли е от 35?

– На повече от 50 години ли сте?

– Обиколката на врата ви по-голяма ли е от 43 см?

– От мъжки пол ли сте?

Всеки отговор „да” дава една точка. Общия сбор точки определя рискът да имате сънна апнеа.

 • Ако имате 2 или по-малко точки вашият риск за сънна апнеа е малък.
 • Ако имате 3 или 4 точки имате среден риск.
 • Ако имате над 4 точки имате висок риск.
 • Ако имате сбор 2 точки от първите четири въпроса на въпросника и сте мъж или имате широк врат или индекс на телесна маса по-голям от 35, тогава също имата голям риск.

 

Понастоящем единственият достоверен способ за определяне наличието и тежестта на сънна апнеа е провеждане на полисомнографско или полиграфско изследване на съня. То се провежда в специализирани лаборатории на съня или в домашни условия. Това е основният тест , който мониторира съня ви докато спите. Най-важният показател , който определя това изследване е Апнеа/хипопнеа индекс(AHI)-броя спирани на дишането за един час сън.

Един нов метод в диагностицирането при хъркането и сънната апнеа е лекарствено индуцираната сънна ендоскопия. Тя се осъществява в болнични условия чрез прилагането на малко количество анестетик на пациента и предизвикване на мадикаментозен сън. През това време с фиброоптичен ендоскоп през носа се оглеждат горните дихателни пътища. Продължителността на процедурата е около 10 минути. В момента лекарствено индуцираната сънна ендоскопия е единствения начин да се установи къде точно се генерира хъркането и каква е причината за блокирането на горните дихателни пътища по време на сън. За съжаление всички останали техники за установяване причината за запушването ни показват само приблизително анатомичното ниво но не и актуалния проблем.

Лечение на обструктивна сънна апнеа

Съществуват различни начини за лечение на сънна апнеа. Най-общо могат да се разделят на  хирургични и нехирургични.