Носни полипи

Полипите са възпалително изменената лигавица покриваща носната кухина и синусите. Те се асоциират с алергия и инфекции, като точната причина защо някои хора развиват това състояние , а други не е неизвестна. Полипите често съпътстват късно появила се астма при възрастни пациенти, аспиринова непоносимост и алергичен ринит. От пациентите с полипи 20 до 40 % имат астма. Полипите рядко се срещат при деца под 10 години, ако се открият при по-малки деца, вероятно те заболяването кистична фиброза.

Какви са симптомите?

Полипите засягат по-често мъжете(4:1). Обхващат двете носни половини и по-рядко едната. Изглеждат като малки гроздови зърна-единични или като грозд. Полипите могат да предизвикат:

-запушен нос и затруднено носно дишане

-течащ нос или сърбеж могат да имат половината от пациентите

-намалено до липсващо обоняние и намален вкус за храната

-чести риносинути и главоболие

Лечението на полипите може да бъде медикаментозно и оперативно. Използват се спрейове и таблетки в различно продължителни курсове на лечение. Обикновено има временно подобрение. Най-често се налага оперативно лечение чрез ендоскопска синус хирургия. Тя се извършва през ноздрите, без да се правят външни разрези. Това подобрява значително дишането и обонянието. Възможен е рецидив на полипите.