Затруднено носно дишане

Съществуват много причини хората да усещат, че носа им е постоянно запушен, но най-честите причини за това са:

Ринити

Това е възпаление на носната лигавица. Отокът и секретите запушват носа и могат да затруднят дишането. Понякога това запушване засяга само едната ноздра и може да зависи от това на коя страна спите през нощта. Те могат да са предизвикани от алергии или инфекции. Ринитите могат да се лекуват по различни начини и избора кой от тях да бъде приложен се прави в зависимост от вида и степента на изразеност на оплакванията. Например пациент със сърбеж в носа, гърлото и очите и не толкова силно запушване на носа се лекува различно от такъв, който има само запушен нос и съвсем различно от пациент с обилна секреция. Използват се различни видове спрейове или комбинация от тях. С особена предпазливост трябва да се използват деконгестантите, които могат да причинят медикаментозен ринит. При липса на ефект от консервативното лечение се преминава към хирургично лечение. То включва използването на микродебридери, редиофреквентна термоаблация и други техники целящи намаляване обема на удебелената носна лигавица. Тези манипулации могат да се извършат само с местно обезболяване, без нужда от пълна анестезия.

Полипи

Изкривена носна преграда

Носната преграда е част от носа и нормално е разположена сравнително срединно в носната кухина,разделяйки я на лява и дясна половина, позволявайки по този начин на вдишвания въздух да преминава еднакво от двете и страни. Изградена е от хрущялна и костна част. Понякога може да е по-изпъкнала към едната отколкото към другата носна половина, което предизвиква блокиране на вдишвания въздух от същата страна. Понякога са блокирани и двете ноздри, особено когато преградата е изкривена към едната и към другата носна половина. Изкривяването може да е резултат от травма, макар че нерядко пациентите не могат да се сетят за такава. Тогава по-скоро носната преграда се е изместила встрани в периода на растеж на лицевия череп. Това изкривяване може да причини запушване на носа и затруднено дишане. Консервативните методи на лечение включват носни спрейове, които в началото имат определен ефект. Ако симптомите продължат да безпокоят пациента се извършва оперативно изправяне на преградата или отстраняване на изкривената част под обща анестезия чрез септоластика.

Тумори изпълващи носната кухина

За щастие са много редки, но може да се мисли за това ако едната ноздра е постепенно запушваща се, има кървене, лицеви болки и оток, както и загуба на обоняние и вкус. При такива симптоми е наложително посещението при УНГ специалист.