Заболявания на гърлото и шията

Чувство за чуждо тяло в гърлото и трудно преглъщане

Усещането за „топка”,”бучка” в гърлото може да бъде много стресиращо. Не само от безпокойството, че причината може да бъде по-страшна, но и от възможното затруднение на нормалното преглъщане и удоволствието от храненето.

Има много различни причини, предизвикващи усещане за чуждо тяло в гърлото. По-честите от тях са:

Гастро-езофагеален рефлукс. Рефлуксът може да причини усешане за „бучка” в гърлото, трудно преглъщане, прочистване на гърлото чрез кашляне, пресипнал глас . Не винаги пациенти с такива оплаквания имат стомашни проблеми. Лечението е сравнително просто ако се започне навреме и с подходящата терапия. Има доста типични белези за рефлукс, които се откриват при прегледа на гърлото.

Инфекции

Възпалителни състояния  като тонзилити, фарингити и дори риносинуити могат да предизвикат чувство за чуждо тяло в гърлото. Обикновено пациентите, които хъркат нощем имат усещане за „бучка” в гърлото. Това е така защото увулата вибрира по време на хъркането и това предизвиква найното възпаление и оток. С времето това може да засили хъркането. Ако хъркате нощем  и имате чувство за чуждо тяло сътрин при събуждане вижте раздел хъркане и съна апнея.

Уголемени тонзили и аденоидна вегетация

Уголемените сливици често дават усещане за чуждо тяло в гърлото. Понякога много голяма аденоидна вегетация може да притисне небцето и да прдизвика усещане за „бучка” високо в гърлото.

Уголемена езична тонзила и основа на езика

Основата на езика е сравнително трудна за оглеждане при обикновен преглед и понякога се налага използването на ендоскоп за по-точна преценка. Има различни причини за уголемяването на езичната тонзила и базата на езика. Много хора с хипертрофия на основата на езика страдат и от сънна апнея. В раздела за хъркане и сънна апнея може да научите повече. Лечението може да бъде сравнително просто и да включва сдамо медикаментозна терапия.

Тумори в гърлото

Различни видове тумори могат да засегнат гърлото. Много от тях могат да предизвикат чувство за чуждо тяло. За щастие те са относително редки, но особено пушачите  над  40 годишна възраст трябва да проведат обстоен преглед за изключване на всякакви подозрителни симптоми. Това може да се извърши в отделение по УНГ с ендоскопска техника.

 

Дисфония(пресипване на гласа)

Пресипването на гласа е следствие на различни причини. Травма на гласните връзки от пренапрягане на гласа може да предизвика тяхното увреждане, както и на мускулите в ларинкса. Тютюнопушенето предизвиква оток на лигавицата покриваща гласните връзки, водещ  до промяна на формата им. Резултат от това е дисфонията.

Възпалителни състояния като инфекциозни ларингити или гастроезофагеален рафлукс , увреждане или притискане на нервите инервиращи мускулите, които движат гласните връзки могат да се причина за промяна в гласа. При някои професии (учители , певци, адвокати) дисфонията се среща по-често. Замърсяването на въздуха на работното място , ниската  влажност, употребата на алкохол, диабет, различни наврологични и ревматологични заболявания  са също част от причините за промяна в гласа.

Различни доброкачествени образувания по гласните връзки(певчески възли, полипи, болест на Райнке и др.), както и злокачествени тумори предизвикват дисфония.

Всеки пациент с промяна в гласа продължаваща повече от три седмици трябва да бъде обстойно прегледан от УНГ специалст за изключване на малигнено заболяване.

 Във всички случаи промяната в гласа трябва да се диагностицира правилно и навреме от специалист.

Лимфни възли

Най-често шийните проблеми при пациентите се представят с наличието на бучки и подутини в тази област. Най-често това са лимфни възли чиято основна функция е да се борят и премахват инфекциозните причинители. Това води до увеличаването им, както често се случва при тонзилитите или ушните инфекции.

Туморните клетки могат също да се разпространят и да навлязат в лимфните възли, предизвиквайки уголемяването им. Тъй като туморите в главата и шията не са толкова чести по принцип, затова не са най-вероятната причина за уголемените шийни лимфни възли. Все пак ако има някакво подозрение, че пациентът  може да има тумор той трябва да се насочи към УНГ специалист за преценка и изследвания ако се налагат.